szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Család Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek
Család

Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek

57
kép: freepik

Nagykorúságukkal sok pénz ütheti azoknak a fiataloknak a markát, akiknek a szüleik már az indulás óta Babakötvényben takarékoskodtak. Az eddigi átlagkifizetések értéke 2 millió forint volt, de attól függően, hogy melyik család mennyit tett félre, ennél jóval magasabb összegek is elérhetőek. A Babakötvényesek a futamidő lejártával dönthetnek úgy, hogy most felveszik a pénzt vagy tovább is kamatoztathatják.

Jelenleg több mint 360 ezer Kincstári Start értékpapír-számlát tartanak nyilván, amire Babakötvényt lehet vásárolni. 2024. január 1-ig alig 4 000 ügyfél szüntette meg a Start-számláját, és ezeken a számlákon az átlagkifizetés értéke 2 millió forint volt – jelezte a Magyar Államkincstár a Grantis pénzügyi tanácsadó cég megkeresésére.

Idén töltik be a 18. életévüket azok a fiatalok, akiknek a szüleik már rögtön a 2006-os induláskor, még baba korukban vásároltak Babakötvényt, így ők idén lesznek jogosultak a pénz felvételére. Annak a 4 000 főnek, akik már korábban hozzáférhettek az összeghez, a szüleik kisgyermek korukban indították el a Babakötvényt, és már betöltötték a 18 évet – magyarázták a Grantis szakértői.

A számláról a kifizetést csak a gyermek 18. életévének betöltését követően lehet kérni, de legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, valamint a Babakötvény lejáratakor. Például, ha a számlatulajdonos gyermek a számlanyitás pillanatában tölti be a 16. életévét, abban az esetben a számlán kezelt befektetésekhez legkorábban nem 18 éves korától, hanem a számlanyitást követő harmadik évet követően férhet hozzá, azaz a 19. életévének betöltése napján.

A Start-számlával rendelkező gyerekek a Babakötvényt annak lejáratáig meg is tarthatják. Az első 2006-os korosztály ugyan most éri el a 18. életévét, de ők és a 2014. január 31. előtt születettek a Babakötvényt akár 2032-ig is megtarthatják. 18 év felett viszont már nem fizethet be a számlára és állami támogatás sem jár, az éves infláció plusz 3 százalékos kamatprémiumra azonban továbbra is jogosult.

A Babakötvény kamata kiemelkedik az állampapírok közül, idén 20,6 százalékos kamat jár utána. A befizetéseket ugyanakkor idén először, évi 1,2 millió forintban maximalizálták, ami havi szinten elosztva 100 ezer forintot jelent – hívta fel a figyelmet a független alkusz.

A Grantis szakértői azt is megjegyezték, hogy a szabadon felhasználható megtakarításhoz járulék, adó- és illetékmentesen lehet hozzájutni. Azok, akik most veszik fel a pénzt, 7,8 százalékos évesített hozamot értek el.

A számla megszüntetését, amelyet a pénzfelvétel, illetve a kiutalás elindítása követ, az azonosításhoz szükséges okmányok birtokában már egyetlen személyes ügyintézés alkalmával el lehet intézni. Nagyobb összeg, főleg készpénzfelvétel esetén érdemes előre jelezni ezt a szándékot. Bár a szülő jelenléte nem kötelező, ajánlott, ha a fiatalt elkísérik erre az alkalomra.


Gyerekszemmel a világ – További friss híreket talál a meseutca.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Forradalmi diákkedvezmény a SPAR és a Diverzum jóvoltából

Elsőként kötött együttműködési megállapodást a kereskedelmi láncok közül a SPAR Magyarország a...

Mikrós lecsó – a legfinomabb megúszós vacsoraötlet nyárra

A modern konyha csendes forradalma: a mikrohullámú sütők. Ezek az eszközök nem...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...

Idén is támogatja hátrányos helyzetű gyerekek iskolakezdését a Hankook

Az Útkeresés Segítő Szolgálat idén is megrendezte nyárzáró Játékfesztiválját Dunaújvárosban. Az eseményen...